събота, 17 май 2014 г.

Какво представлява Солидарен център "Обединени"?

Солидарните центрове са свободни пространства, в които се провеждат срещи, дебати, лекции, прожекции, изложби и др. Всичко това се извършва на доброволни начала от ангажираните хора. Подобни центрове в Европа са нещо обичайно. По-известни са като социални.

Защо солидарен?

В днешния свят парите често се оказват ограничаващ фактор. Искаме да го премахнем, доколкото е възможно, и да стимулираме съзидателността и обществения живот във Велико Търново. Правим го за това, което наричаме гражданско общество. Солидарен център „Обединени” е място, в което се случват различни инициативи. Възможностите са много и зависят главно от желанието на хората да организират дейности. Мероприятията са безплатни. Центърът се издържа чрез дарения. Той се развива от хората, които участват в него и не е обвързан с партии, НПО-та или други организации.

Какво целим?

Наложената ни консуматорска култура, в която живеем, отчуждава хората и ги прави егоисти. Солидарен център „Обединени” е място по подобие на читалищата през Възраждането, което има за цел да насърчава културното развитие, критичното мислене, свободата на изразяване и гражданската активност сред участниците. Всичко това съпроводено с толерантност и уважение към чуждите мнения.

Текущи дейности:

* прожекции (с дискусии)

* дискусии

* лекции

* консултации - по френски език, български правопис, математика за ученици, компютърни проблеми, компютърна грамотност, съвети за начинаещи програмисти, изготвяне на хранителен режим, хранителни добавки

* уроци по китара

* литературен клуб / четения

* йога

* свободна библиотека (в процес на изграждане)

* безплатен пазар

Освен изброеното, всеки може да дава идеи и предложения за нови дейности.

Повече информация за центъра: https://www.facebook.com/solidarencentyrobedineni

Няма коментари:

Публикуване на коментар