събота, 6 юли 2013 г.

9 предложения за Промяна в Изборния кодекс

В обществото на дневен ред е промяната на Изборния кодекс. От група "Обединени за глобална промяна" съставихме списък с 9 предложения, които ще са необходими за промяната му:

1. Пропорционална система с преференциален вот с нисък праг за валидност на преференцията (1%)
2. Забрана за заплащане на застъпниците
3. Активна регистрация на гласоподавателите (всеки желаещ се регистрира преди изборите, че ще участва в тях)
4. Вместо подписките, с които партиите се регистрират за изборите - избирателите да се подписват за дадена партия или независим кандидат при регистрацията си за изборите по т.3. Да се намали броят изисквани подписи, както и депозитът от 10000 лв (по чл. 79)
5. Машинно гласуване
6. Забрана един кандидат да участва в повече от един изборен район
7. Равнопоставеност в предизборната агитация (финансирането). Да се забрани уличната реклама. Предизборната агитация да се провежда само в националните медии и само в помещения, които са публична собственост, при безплатен и равен достъп на всички участници. Забрана за използването на държавната субсидия на партиите за предизборна реклама 

8. Ограничение за уседналост и при парламентарните и президентските избори, подобно на това при общинските и европейските – само живеещи на територията на страната да гласуват. Не може граждани, които живеят под чужда юрисдикция, да избират властта, която управлява нас.
9. Отмяна на чл.12 ал.2 от Конституцията („Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.»)

Няма коментари:

Публикуване на коментар