петък, 19 октомври 2012 г.

Хранителен кооператив "Обединени" е вече факт

Официално може да обявим създаването на хранителен кооператив „Обединени”. След първата акция, в която бяха закупени домати, на цени по-ниски от пазарните, а с високо качество на продукта, спокойно може да говорим, че сме на прав път. За по-малко от два дни, бяха поръчани 40 килограма. Участниците споделиха, че доматите са наистина хубави и са готови да взимат втори път. Естествено, това беше първата крачка, която направихме трудно, но все пак успяхме.

 Основната цел на подобен тип кооперативи е да премахнат прекупвачите, които изкупуват продукцията на производителите на ниски цени, а след това я продават неколкократно по-скъпо. От това губят, както производителите, така и обикновеният потребител. Единственият начин да се преборим с това, е да купуваме директно от производителите, т.е. и двете страни ще са доволни, защото ще консумираме хубава продукция, която ще е на по-ниски цени, а така няма да ощетяваме и производителите. Ние знаем, че не можем да премахнем напълно прекупвачите, но хранителният кооператив е един идеален пример за взаимопощ и солидарност между хората. В страни като Гърция и Испания, в които кризата обрича на мизерия хиляди, подобен тип обединения започват да набират все по-голяма популярност сред населението. Надяваме се и в България, хранителните кооперативи да наберат популярност.

Повече може да намерите на страницата във Фейсбукhttp://www.facebook.com/groups/379880048754767/

5 коментара:

  1. Brawo, super :)

    ee mnogo kodove за сигурност, много пароли, гугъли...все едно е пентагона...

    ОтговорИзтриване
  2. Друг кооператив - успешно работещ и нова възможност за кооперация, както между кооперативи и производители така и между отделните кооперативи. Свържете се с тях. https://www.facebook.com/Hrankoop

    ОтговорИзтриване
  3. 40кг домати - добре
    Но има примери и за много по-мащабна разпродажба на продукт от порядъка на 8,500 тона за Цяла България в рамките на изминалите 2 месеца. С участието на градовете Пловдив, София, Варна и други. В споменатите 3 града ВЕЧЕ има изградени Хранителни кооперативи!

    ОтговорИзтриване
  4. Ок супер идея,ние сме производители също и сме от Русе и бихме искали да се присъединим.Кога ще навлезе в Русе?

    ОтговорИзтриване