вторник, 1 май 2012 г.

1 май-информационна кампания "Няма да плащаме за вашата криза"


 Днес беше проведена информационна кампания относно работата на банките и банковата система под надслов "Няма да плащаме за вашата криза". Активисти от гражданска група Обединени за глобална промяна разпространиха стотици листовки в парк Марно поле. Много от минувачите проявиха голям интерес, както към листовката, така и към движението. Почти всички бяха положително настроени към тях и пожелаха успех в начинанието им.





Пълният текст на листовката:

"Няма да плащаме за вашата криза!"

"Банките ограбват"

Когато преди няколко години банките започнаха НЕЗАКОННО да променят условията си по вече сключени заеми, вместо да бъдат наказани, през 2010 г. лобито им в парламента УЗАКОНИ произвола, като с промяна в закона им позволи да вдигат лихвите едностранно и по неясни правила! Преди това банките биха могли да бъдат съдени - вече не. В същото време БНБ и Комисията за защита на потребителите отказват да защитават клиентите на банки!

Банките са срещу конкуренцията и искат закрепостени към тях длъжници, като се противопоставят на предложенията за премахване на таксата при предсрочно погасяване на кредита - без такава такса хората биха могли лесно да сменят кредитора си, като рефинансират кредита с пари от друга банка.

Банките са против приемането на закон за финансовия омбудсман - орган, който би позволил бързо и евтино извънсъдебно решаване на споровете между финансови организации и техните клиенти. Те са и срещу създаването на закон за фалита на физически лица, който да защити неплатежоспособните граждани.

Измежду най-скандалните случаи в България е кражбата на над 5.5 милиона долара от сметки на клиенти на Инвестбанк, извършена в полза на фирми на Петя Славова, мажоритарен собственик на банката. БНБ и прокуратурата са "пас". Кражби на пари на клиенти има и в други банки.

"Твърде големи, за да фалират"

Години наред банките в САЩ и други страни раздаваха ипотечни кредити на когото им падне, с идеята, че цените на имотите растат и ако длъжниците им не могат да си плащат, просто ще им вземат имота и ще го продадат с печалба на някой друг. С това те бяха основен фактор в надуването на имотния балон, от спукването на който тръгна световната финансова криза. Когато балонът се спука и банките закъсаха, правителствата започнаха да ги спасяват, за да предотвратят всеобщ икономически колапс. Банкерите не върнаха огромните бонуси, които си раздадоха преди това. Днес те отново имат големи печалби, докато в кризата десетки милиони души загубиха работата си и все още са безработни!


"Разрешете ми да печатам и контролирам парите на даден народ и няма да ме интересува кой пише законите му."-Майер  Ротшилд, банкер

Няма коментари:

Публикуване на коментар