неделя, 22 юли 2012 г.

Видео от свободен пазар в Атина

                                       

Организиран от свободните асамблеи на атинските квартали Виронас, Каисариани и Панграти на 9 юни.

Протест против необоснованото увеличение цените на тока-Велико Търново (Репортаж + СНИМКИ)

Двадесет души се включиха в протестта срещу необоснованото увеличение на цените на тока, пред касите на електроснабдяващото дружество. Организатори бяха гражданска група „Обединени за глобална промяна”. 


Протестът започна в 17:00 и приключи час по-късно. Местните медии отразиха събитието и ни подкрепиха. Голяма част от гражданите, които минаваха покрай нас, гледаха без интерес. Имаше и такива, които се присъединиха, възмутени от случващото се в страната. Нека не забравяме, че всички ще са засегнати от повишаването на цените на тока. 


Още с началото на протеста, дружеството затвори врати, поради „технически причини”. Малко "странно" съвпадение, което породи чувство за малка победа. С толкова хора, толкова. На другите явно им е добре. 



събота, 21 юли 2012 г.

„Не е важно на мен да ми е добре, а на вуте да му е зле”


Използвам този афоризъм, който описва най-добре манталитета на нас, българите. За пореден път се убедих, че по-див, прост и варварски народ от нашия няма. Истината си е истина, колкото и да боли.

  На 18 и 19 юли се проведе третият фестивал „Наистина Свободен Пазар”, който така и не завърши. Ще се попитате защо. Проблем с Общината? НЕ! Проблем с полицията? НЕ! Е тогава защо? Защото беше направено нещо ново, хубаво и различно, което се хареса на мнозина. Разбира се, на някой простак не му допадна идеята и реши, че се прави битак, развива се търговия. Малко да беше прочел, но явно толкова му е било и образованието, щеше да разбере идеята на този фестивал. Дълго има да гоним гърците и испанците по хуманизъм и взаимопомощ. Вие си ги оплювайте, че са мързеливци, търтеи и т.н. А ние какви сме? Роби! При нас няма доблест, няма чест. Нормално е! Андрешковщината никога не ни е напускала. Българинът никога не е гледал за общото благо на народа, а само да намаже, да измами и да е на „кяр”.

Точно в самия край на Свободния пазар, бяхме помолени от охраната на парка да се махнем, защото имало недоволни граждани, недоволни от това, че помагаме. Същите тия граждани, които плачат, че нямат пари за храна, че пенсиите им са ниски и плюят управляващите на по чаша ракия в местната кръчма. Ами мога да ви кажа само едно-ЗАСЛУЖАВАТЕ СИ ГО. Както се казва „Прост народ-слаба държава”, ама това не е народ, а мърша, която вони от разстояние.
Важното е, че все пак има и хора, които искат да помагат. Това има значение. Това, че помогнахме на хора в нужда. Това, че им дарихме усмивки.

А за онези другите....думите са излишни.



Репортаж на телевизия Евроком:

Да те изгонят от парка-репортаж на Евроком Царевец 

понеделник, 16 юли 2012 г.

Велико Търново - ПРОТЕСТ - НЕ на необоснованото увеличение на цената на тока

 
 Mирен протест срещу необоснованото увеличение на цената на тока!

Като спешна мярка за защита интересите на потребителите:

МОМЕНТАЛНО ЗАМРАЗЯВАНЕ НА НОВОТО УВЕЛИЧЕНИЕ ОТ 13%

Като мерки за предотвратяване на бъдещи увеличения на основата на спекула и корупционни практики, плюс спиране източването на държавата чрез енергийния сектор:

1. Държавата да притежава над 51% от ЕРП.
2.Държавата да прекрати концесиите с водоразпределителните дружества, като поеме управлението им.
3. Електроенергията, произвеждана от АЕЦ, да се използва с приоритет за задоволяване нуждите на вътрешния пазар.
4. Разтрогване на договорите, заради които беше повишена цената на тока и търсене на наказателна и финансова отговорност към тези, които са ги сключили от страна на дъжавата.
5. Да се премахнат всички посредници, свързани с износа на електоенергия от България, както и тези на вътрешния пазар, като тази дейност да се извършва от НЕК.


ПРОТЕСТЪТ Е ГРАЖДАНСКИ И НЕ Е ОБВЪРЗАН, С КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЛИ ФОРМАЦИЯ!
 
Място: Велико Търново, пред касите на ЕОН(до пазара, началото на бул. "Габровски")
Дата: 20.07.2012 година
Час: 17:00 часа

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Обединени за глобална промяна в местните медии

Гражданска група Обединени за глобална промяна бе представена в двата търновски вестника-"Борба" и "Янтра Днес". Интервюирани бяха двама наши активисти. Подробности четете в самите статии. Линкове към тях:

Идеите за пряка демокрация и глобална промяна обединяват млади хора

 

“Мисли глобално, действай локално” е мотото на местните активисти на “Окупирай”

 

 

 

сряда, 4 юли 2012 г.

Трети фестивал "Наистина Свободен пазар"



 Лято е! Време за хубави емоции и добро настроение! Време е за Свободен пазар!

НАИСТИНА СВОБОДЕН ПАЗАР - Алтернатива на консуматорската култура, от която не можем да избягаме, но можем да поправим.

БЕЗ ПАРИ! БЕЗ БАРТЕР! БЕЗ ТЪРГОВИЯ! ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО!

Ако имате ненужни, но все още използваеми вещи, дрехи, книги, техника заповядайте на Свободния пазар за да ги споделите с другите. Елате и за да си харесате нещо, което ви трябва, а другите предлагат

Защото има достатъчно за всички.
Защото споделянето е по-приятно от притежанието.
Защото производителите по-скоро биха изхвърляли продукти, отколкото някой да вземе нещо безплатно.
Защото недостигът е мит, измислен, за да сме зависими от икономиката.
Защото никой не трябва да остава без храна или подслон.
Защото живота трябва да бъде приятен за всички и само ние можем да го направим такъв.

Всички ние имаме умения, идеи, вещи, усмивки, таланти и много други неща, които да споделим. Ако ги донесем на Свободния Пазар, можем да осигурим по-балансиран и пълноценен живот за всички.

Като общност ние имаме много повече ресурси, отколкото по отделно. Ако споделяме това, което притежаваме, няма да се налага да купуваме толкова много. Така ще използваме по-малко от ресурсите на Земята, ще работим по-малко и ще ни остава повече време да развиваме себе си и общността.

Споделяй и се смей! ;)

Нека превърнем този фестивал в една хубава традиция! 


Кога: 18-19 юли
Къде: гр. Велико Търново, парк "Дружба"
Час: 18:30 - 20:00 часа